Poloskairtás, poloska leírása

Ágyi poloska poloskairtás előtt

Ágyi poloska poloskairtás előtt

Ágyi poloska
/Cimex lectularius/

Poloskairtás módja:
tartós hatású felületi permetezés, hideg ködölés; különleges esetekben: ULV eljárás és füstképzés

Az ágyi poloska elterjedése:

Melegebb éghajlatú vidékeken gyakrabban fordul elő, de gyakorlatilag kozmopolita faj.

Amiért az ágyi poloska kártevőnek minősül:
Az ágyi poloska szúrása nyomán viszkető, égő pöttyök jelennek meg,  érzékenyebb bőrűek esetében ekcémaszerű, hólyagos kiütések. Ürüléke -arra érzékenyek számára- erőteljesen allergizáló.

Megjelenése

Az ágyi poloska 5-7 mm hosszú. A kifejlett példány barna színű, testét finom szőrök borítják. A nőstény ágyi poloska nagyobb termetű. Táplálkozás előtt teste lapos, korongszerű. Miután jóllakott vérrel, teste kitágul, és a vértől bíborszínű árnyalatot vesz fel. Repülni nem tud, mivel hátsó pár szárnya elcsökevényesedett.

Életmódja                                                                        

Az ágyi poloska egyedül keresi táplálékát, de nappal -amikor rendszerint rejtőzködik- közösségben él. Hetekig bírja vérszívás nélkül. Az ágyi poloska körülbelül 18 hónapig él. Élete emberhez kötődik, a hónapokra magára hagyott tárgyakat elhagyja. Bútorok repedései körül hagyott ürüléke árulkodik jelenlétéről.

Jellemzően éjjel szív vért az ágyi poloska. Míg az imágók általában 2-3 naponta szívnak vért 10-15 perci, addig a kifejlődött ágyi poloska táplálkozás nélkül akár 4-5 hónapig is életben marad. A nőstény az első vérszívást követően élete végéig naponta 1-5 petét rak le résekbe és repedésekbe. A párzási időszak zárt helyiségekben egész évben tart, míg a szabadban csak a nyári hónapokban. A fehér pete 1 mm hosszú és 0,5 mm széles. A petéből való kifejlődés 4-5 nap. Kikelés után a lárvák 3-8 hét elteltével érik el végleges méretüket.

Ha zavarja az ágyi poloska, hívjon, és garantáltan kiirtom !
Lantos Imre
Tel.: 06-70/395-4438

 poloskairtás, csótányirtás, darázsirtás, hangyairtás, bolhairtás, légyirtás, molyirtás, pókirtás, patkányirtás